Ik heb nu etappe 1 t/m 26 gelopen, totaal 498 km. Nog 0 km te gaan tot de Pietersberg!

Etappe 18: Groesbeek - Gennep - 14 km

Donderdag 13 september 2018 --- ca. 22 gr. heerlijk wandelweer

18e Etappe (boekje 2 - 5e etappe): Groesbeek - Gennep: 14 km

Gisterenochtend regen, maar dat was niet erg, ik had toch een relaxdag. Ik heb me goed vermaakt in de camper op CP 't Crumpse Hoekje in Millingen en ben 's middags nog even naar het centrum gefietst. Ook contact gehad met vriendin Joke. Ze woont 10 km hier vandaan en we gaan elkaar vandaag ontmoeten! Ze komt me ophalen aan het eind van de etappe en we gaan bij haar thuis eten! Daarna brengt ze me weer naar de camper! Geweldig, ik kijk er naar uit! 

Vandaag na een snel ontbijtje met de camper naar Groesbeek gereden. Het was even zoeken naar een geschikte parkeerplek - blauwe zone - max hoogte 2.10 - maar toch een mooi plekje gevonden. Tegen tienen gaan wandelen van Groesbeek naar Gennep, etappe 18 dus al! Langs de Zuidmolen en toen meteen de prachtige bossen in van het Rijk van Nijmegen. Maar op infopanelen lees ik dan dat er hier in WO II heel veel gevochten is (dat wist ik natuurlijk wel maar het voelt anders als je er zelf loopt). Op een afstandje staat ook een model van een "glider", een zweefvliegtuig dat door de geallieerden werd gebruikt bij de bevrijding. 

 

Groesbeek - De Marskramer

Groesbeek - Zuidmolen uit 1857 aan de rand van het dorp

Groesbeek uit  en meteen het Rijk van Nijmegen in!

Het Rijk van Nijmegen

Model van een "glider" gebruikt door de geallieerden bij de bevrijding

Infopaneel over de dropping van 17 september 1944

Infopaneel: tussen Maas en Waal

Tussen Maas en Waal

Wandelen tussen Maas en Waal - dat doe ik thuis ook wel eens!

Zwerfstenen kwamen niet alleen uit Scandinavië!

Langs een Nederlandse Wijngaard "Klein Amerika", even een heuvelig stukje grasland en door het prachtige smeltwaterdal "Zevendal" met spiegelgladde watertjes met allerlei kleuren geel, groen, bruin, blauw. Het dal is 150.000 jaar geleden ontstaan in de één na laatste ijstijd.

Over de Kiekberg en de St. Jansberg waar heldere beekjes ontstaan op de hellingen. Zo mooi hier dat ik écht langzaam gelopen heb om er van te genieten en te mijmeren: Het is stil in het bos - ik hoor alleen een koekeroe - wat fluisterende vogeltjes - en mijn gedempte stappen - en ik zie schitterende schuine banen zonlicht ....

De St. Jansberg was ook een Landgoed. Er is nog een ijskelder waar vroeger vlees en groenten bewaard werden. Je kunt er niet in, er wonen vleermuizen, beschermd! De voormalige moestuin, die terrasvormig is aangelegd, is nog goed te zien. Dan steek je de grensweg over en is alles voorbij! Maar dan ben ik in De Diepen in Limburg! Dus ... koffie met vlaai! Christoffelvlaai! Dit wordt dan de laatste provincie van mijn Pieterpad!   

   

naar de St. Jansberg!

langs een heuvelig stukje grasland

onder een mooie oude eik door

dwars door de bossen

tientallen paddenstoeltjes!

Zevendal - smeltwaterdal

spiegelgladde watertjes ...

... spiegelgladde watertjes

 ... met prachtige spiegeling 

... met alle kleuren geel tot groen

info over Landgoed Sint Jansberg

de ijskelder van Sint Jansberg

ik ben in Limburg! VLA!!! (vlaai!)

Door Milsbeek gelopen, waar een kerkhof is met 210 overwegend Britse soldaten. Dan nog een aantal kilometers door het grondgebied van het Genneperhuis. Het Genneperhuis was ooit een sterke onneembare vesting, nu is er alleen nog maar een ruïne. En dan wandel ik precies om 16:00 uur Gennep binnen, het eindpunt van deze etappe. Leuke ontmoeting met Joke en haar verhalen over haar laatste wandeling, de Portugal Camino. Nog even op haar balkon zitten kletsen, een heerlijke salade gegeten en vroeg in de avond heeft ze me naar de camper gebracht in Groesbeek. 

 

nog een stukje door het bos

Milsbeek - oorlogskerkhof

Milsbeek - boerderij met naast gelegen bakhuis 

door het grondgebied van het Genneperhuis

ga nou ff aan de kant !!!

gezellig ... 

door het grondgebied van het Genneperhuis

en daar is Gennep dan! het eind van deze mooie etappe

via de Sint-Martinustoren wandel ik Gennep binnen!

Daarna ben ik naar de gratis camperplaats, voor één camper, in Grave gereden (met gratis electra!) om te overnachten. De volgende ochtend met de fiets een rondje Grave gedaan en toen naar huis gereden! Ik ben een gelukkig mens, dat ik dit allemaal kan doen!     

De John S. Thompsonbrug bij Grave heeft 9 overspanningen, is in totaal 515 meter lang en fungeert ook als ophanging van de schuiven van de stuw. Het vakwerk aan de binnenzijde van de brug is op een speciale manier geschilderd. De kleuren verlopen van rood aan de Brabantse zijde naar groen aan de Gelderse zijde. Het beoogde effect is een regenboog tussen Gelderland en Brabant.

Grave - Maaskade

Grave - Gemaal van Sasse