Ik heb nu etappe 1 t/m 26 gelopen, totaal 498 km. Nog 0 km te gaan tot de Pietersberg! 

Etappe 5: Rolde - Schoonloo - 18 km

Woensdag 2 mei 2018 --- 18 gr. zon en wat wolkjes

's Morgens thuis nog even andere (verplichte) dingen gedaan. Daarna de camper gepakt, poes Vampy gezocht en gevonden (vreemd, ze is altijd vlak bij me - heeft ze het soms in de gaten, wil ze niet mee?) en naar Camping De Warme Bossen in Schoonloo gereden. Deze camping ligt direct aan het Pieterpad! Rond 19:00 uur had ik me op m'n plekje geïnstalleerd. Nog even naar een tulpenveld gefietst dat ik vlakbij de camping had gezien. Hè? Ik waande me in "de bollen"! Op de camping nog even staan praten met 2 mensen die hier al jáááren komen. Ze vertelden dat hier een paar jaar geleden nog weilanden vol koeien waren. Maar de koeien zijn weg, het land is omgeploegd en alles wat in de grond zat met chemische middelen "dood" gemaakt. Nu worden het allemaal bloemenvelden, voornamelijk lelies, voor Japan. Óók de lelies worden bestoven met troep, dat wil Japan. Via het grondwater komt het weer in de Drentsche Aa, die hier zijn oorsprong heeft. Geen mooi verhaal! 

Maar goed, ik heb nog wat zitten lezen en ben redelijk op tijd gaan slapen. Morgen wandelen!   


Donderdag 3 mei 2018 --- 18 gr. zon en wat wolkjes

Etappe 5. Rolde - Schoonloo: 18 km

Vanmorgen om 07:45 uur wakker geworden, opgestaan, me gewassen, een beker koffie gedronken en van de camping naar de bushalte bij de rotonde in Schoonloo gefietst. Om 09:07 uur had ik de bus naar Rolde. Het was ongeveer 1 km lopen naar het centrum, waar ik het Pieterpad weer opgepakt heb. Bij de Plus nog ff een zak krentenbollen gekocht, ik had nog niet ontbeten hè! Tussen het kerkje met kerkhof en een veld met de hunebedden D17 en D18 op een bankje in de stralende zon 2 krentenbolletjes opgepeuzeld! Goed begin! Een heel eind over het tracé van de vroegere spoorlijn Assen - Stadskanaal gelopen. Kom ik toch ineens een dixie tegen, super netjes, schoon en mét wc papier ... en ik móest al een tijdje heel nodig! Dankbaar gebruik van gemaakt! Héél veel zingende vogels om me heen, een genot om naar te luisteren! Langs en door weilanden, sommige fel geel gekleurd door de vele paardenbloemen.

 

Rolde - kerk met begraafplaats

 

Over één of ander "diepje" 

 

"Voorde" Andersche Diep - bruggetje

 

Rolde - hunebed D17

 

Over/bij een voormalige spoorlijn 

 

"Voorde" Andersche Diep - stapstenen

 

Rolde - hunebed D18

 

Kraakhelder en zéér welkom!

 

Akker, bos, felgele paardenbloemen

Zeker 4 keer een héle hoge opstap, langs de Drentsche Aa en het Rolderdiep. Het is maar goed dat niemand heeft gezien hoe ik hier overheen geklauterd ben! In het Andersche Diep is een "voorde" (doorwaadbare plaats), hier kruiste ooit (honderden jaren geleden) een weg de beek. Op de bodem en de oevers zijn nog de keien te zien om het wegzakken van de karrenwielen tegen te gaan. Gelukkig ligt er nu een (mooi) bruggetje naast, via de "voorde" zou ik vandaag natte voeten hebben gekregen, het water stond best hoog. Door het natuurgebied Meindersveen vol met veenpluis, nog lang niet alles in bloei. Veel vlinders ook, vooral citroenvlinders en koolwitjes, een enkel zandoogje. Langs het Grolloërveld en een heidegebiedje met wat schapen. In Boswachterij Gieten heel veel blubber op het pad. Een grote vrachtwagen moest eroverheen, het was geen doen! De chauffeur stapte uit om een foto te maken en stuurde die naar zijn baas! Die moest maar een oplossing zoeken, híj ging niet verder!

De camping ligt aan het Pieterpad, bij de camping aangekomen m'n rugzak enzo naar de camper gebracht en nog 2 km naar m'n fiets in Schoonloo gelopen, die nog netjes bij de bushalte stond. Op dat stukje nog 2 mannen uit Eindhoven ontmoet, ook Pieterpadters. Ze moesten nog met de bus naar Assen en dan met de trein naar Eindhoven. Houdoe, zeiden ze, tot de volgende keer! En ik ben weer naar de camper gefietst. Lekker gewandeld vandaag, ruim 18 km. goed gegaan!