Ik heb nu etappe 1 t/m 26 gelopen, totaal 498 km. Nog 0 km te gaan tot de Pietersberg! 

Etappe 4: Zuidlaren - Rolde - 18 km 

Dinsdag 17 april 2018 --- 18 gr en véél zon

4e Etappe: Zuidlaren - Rolde:18 km

Vroeg wakker, de camper op orde gemaakt en rond 07:45 uur van de camperplaats in Groningen naar Rolde gereden, het eindpunt van mijn etappe vandaag. OV is niet zo geweldig hier. Daarom besloten mijn fiets in Rolde te stallen, met de camper naar Zuidlaren te gaan, te wandelen van Zuidlaren naar Rolde en terug te fietsen naar de camper in Rolde door de mooie natuur. Dat leek me een goed idee!  Om 10:00 uur gestart bij het eindpunt van gisteren, de Brink in Zuidlaren. Al gauw kwam ik door het terrein van Dennenoord, een kliniek voor "zenuwenlijers". Ik denk dat ik ook maar zenuwenlijer word, wat is het hier mooi en rustig! Langs de paadjes staan borden met indrukwekkende gedichten. Verder: een hoge brug over het Schipborgse Diep, langs kleine watertjes en keileemgronden. Overal kom je de grote stenen tegen, als tuinafscheiding of op een hoop gegooid met rotsplantjes enz. Aan de rand van de Gasterse Duinen, of was het het Balloërveld, een grote kudde schapen in de verte. Over een vlonderpad (salamandertjes) en langs drassige veenvelden naar Hunebed D10. Langs en over het Gasterense Diep (een bovenloop van de Drentsche AA) naar het Balloërveld, een groot heidegebied. Wat zal het hier mooi zijn als de heide in bloei staat! Er liggen hier 40 grafheuvels uit 200-300 v. Christus, ik heb er zéker 4 van gezien. Even dacht ik dat ik op die grote stille heide de weg kwijt was, maar nee hoor, op een cruciale kruising stond weer het inmiddels bekende rood/witte bordje! Om 16:00 uur aangekomen in Rolde, bij mijn fiets. Maar ... fietssleutels? O, nee hè, die heb ik gewoontegetrouw op hun plek in de camper gelegd... wat nu ... eerst maar eens een ijsje gegeten (haha, positief blijven!) ... de plaatselijke fietsenmaker kon me niet helpen, helaas ... Na info zoeken via m'n telefoon (batterij natuurlijk bijna leeg) eindelijk een bus naar de rotonde in Zuidlaren gevonden, via Assen en Gieten. In Zuidlaren moest ik nog 3 km lopen naar de camper. Naar SVR camping De Appelhof in Midlaren gereden om te overnachten en om lekker te douchen! (dat kan niet in m'n campertje).    

 

Zuidlaren - parkeerplaats in de schaduw (voor poes Vampy)

 

Het bruggetje over het Schipborgsediep

 

Balloërveld - schaapskudde 

 

Hunebed D10 bij Gasteren - het mist 2 dekstenen, verder is het compleet

Zuidlaren - rustig en mooi bij de psychiatrische kliniek Dennenoord 

 

Óp hetzelfde bruggetje over het Schipborgsediep

 

Gasterse duinen - over zandpaden! 

 

Balloërveld - één van de grafheuvels

 

Het kronkelige Schipborgsediep, dat dus eigenlijk de Drentse Aa is ...

 

Gasterse duinen - stuifduingebied ontstaan door afplaggen

 

Saksische boerderij met zwerfkeien

 

Balloërveld - De Baak, kunstwerk van Arie Fonk uit Rolde. Hij gebruikte 60 zwerfkeien, samen zo'n 40 ton. De grootste steen, met de afstanden tot Pieterburen en de Sint Pietersberg in Maastricht, weegt 6 ton.


Woensdag 18 en donderdag 19 april 2018 - 24/26 gr. en zon-zon-zon

Woensdag lekker gerelaxt op Camping De Appelhof in Midlaren en donderdagochtend heul vroeg naar huis gereden. Nog even foto's gemaakt van Molen De Wachter in Zuidlaren en van de "molen zonder naam" in Rolde. En natuurlijk in Rolde m'n fiets opgehaald, die stond nog netjes op slot en vastgeketend aan het fietsenrek! Over een paar weken ga ik weer verder met het Prachtige Pieterpad!

 

Vlakbij Camping De Appelhof - compositie van zwerfkeien 

 

Rolde - Molen "Zonder naam"