Ik heb nu etappe 1 t/m 26 gelopen, totaal 498 km. Nog 0 km te gaan tot de Pietersberg! 

Etappe 24: Montfort - Sittard: 24 km

Dinsdag 11 december 2018 --- 5 gr. soms felle zon - meest bewolkt.

24e Etappe (boekje 2 - 11e etappe): Montfort - Echt 7 km 

Vandaag liep ik Etappe 23 van Spik tot Montfort en aansluitend de eerste 7 km van Etappe 24 van Montfort tot Echt. 

Dus ... Montfort weer uit en langs een paar oorlogsmonumenten en door oude moerassen zoals het Reigersbroek (het is soms érg nat hier! arme koeien die soms tot de enkels -hebben ze die?- in blubber en water stonden. Ze waren ook dom, een paar meter hoger en ze zouden droog staan...). Langs mooie grote boerderijen met een binnenplaats, langs velden vol prei die nog volop geoogst werd en langs velden met aspergeplanten die niet geoogst waren maar die vol met rode besjes zaten.   

 Eén van de monumenten die herinneren aan WO II

Grote boerderijen met binnenplaats

ooocchhhhh

Over de Vlootbeek

Besjes aan aspergeplanten

Prei die nog volop geoogst wordt - ruikt lekker hier

Oude Moerassen / Broekland - soms héél erg nat! 

Zomaar een doorkijkje met Pieterpadmarkering

Langs het pad ligt De Duvelse Kei met daarop de tekst WCL, Waardevol Cultuur Landschap. Nog een stukje door de bossen van Echt en Susteren naar het busstation in de Brugweg/Houtstraat aan de rand van Echt. Hier nam ik het buurtbusje 792 naar het NS station in Echt, waar ik 's morgens m'n camper geparkeerd heb. Het was een lange wandeling vandaag, zo'n 25 km, maar omdat ik vroeg vertrokken was, was ik nog voor het donker werd terug. Weer naar de Camperplaats in Echt gereden, de kachel aangemaakt (het is écht koud in Echt!) een blik soep warm gemaakt en nog een paar uur zitten lezen. Morgen de rest van deze etappe!     

De Duvelse Kei - W.C.L. = Waardevol Cultuur Landschap

De bossen van Echt en Susteren - welkom!

De bossen van Echt en Susteren - nog veel paddenstoelen

De bossen van Echt en Susteren - mooi poortje

Natuurgebied 't Kranenbroek 

Woensdag 12 december 2018 --- 5 gr. - nachtvorst - hele dag mist

24e Etappe (boekje 2 - 11e etappe) 2e deel:  Echt - Sittard 18 km 

Heerlijk geslapen, ondanks het verkeer op de drukke weg naast de Camperplaats in Echt. Het heeft gevroren, dus ruiten krabben en het was behoorlijk mistig! Met de camper naar de bushalte in de Brugweg/Houtstraat aan de rand van Echt gereden, na even zoeken een geschikte parkeerplek gevonden en om 08:50 uur het Pieterpad weer opgepakt, hier was ik gisteren dus gestopt. Meteen Echt uit en door weilanden en een stukje langs de Vulensbeek liep ik naar Pey en Slek. Ook in Pey hebben ze Romeinse gouden en zilveren munten en hakzilver gevonden, uit de 5e eeuw. In het zilver stond een paardje gegraveerd, vandaar de naam het monument, het "Paardje van Pey".  

Echt uit ... de hele dag mistig!

Mist en nachtvorst - was wel een beetje koud

Monument: muntschat bij Pey

Monument: Paardje van Pey

Mistig, helaas té mistig om mooie landschapsfoto's te kunnen maken. Weer langs een beek, Middelsgraaf deze keer. Door het IJzerenbosch, een natuurgebied in ontwikkeling. Er zouden boomkikkers, salamanders en padden zitten, die heb ik natuurlijk niet gezien! En zo liep ik Duitsland weer eens in, met de dorpjes Schalbruch, Isenbruch en Krainbruch. Weer enorm modderig hier, soms wist ik gewoon niet waar ik moest lopen om droge voeten te houden.    

 

Holland op z'n smalst?

O nee, Limburg op z'n smalst!

Schuil/rust hut in het IJzerenbosch

Pieterpad door het Het IJzerenbosch

Veel modder, uitkijken dat ik niet uitglijd! 

 Middelsgraaf (ook: Nelisgraaf of Milisgraaf)

Sluisje in de snel stromende Middelsgraaf 

De Middelsgraaf loopt van Schalbruch naar Echt 

Bij de Middelsgraaf zijn archeologische vondsten gedaan

Soms zoveel modder dat ik m'n schoenen niet droog houd!

De zon probeerde er nog door te komen ... helaas, dat lukte niet

Via het dorp Millen en grenspaal 307/308 wandel ik Nederland weer in. Al gauw zie ik Sittard in de verte en langs de Geleenbeek (de langste beek van Nederland!) waar ontelbare eenden in zwemmen, loop ik Sittard binnen. 

Via grenspaal 307/308 wandel ik Nederland weer binnen

De Geleenbeek naar Sittard, langste beek van Nederland

Even rond gelopen in het centrum. Sittard is een mooie stad, volgende keer besteed ik er wat meer tijd! In gezelschap van een praatgrage Sittardse naar het NS station gelopen, waar ik om 15:08 uur de trein terug naar Echt had. Buurtbusje 792 stond daar al klaar en bracht me weer naar de camper bij de bushalte in de Brugweg/Houtstraat. Zonder files of vertraging de 120 km naar huis gereden! Het waren weer 2 mooie wandeldagen en in de mist wandelen heeft toch ook wel wat! Maak een Gratis Website met JouwWeb