Ik heb nu etappe 1 t/m 26 gelopen, totaal 498 km. Nog 0 km te gaan tot de Pietersberg! 

Etappe 16: Braamt - Millingen: 24 km

Zaterdag 8 september 2018 --- ca. 20 gr. zon en veel wolken

16e Etappe (boekje 2 - 3e etappe): Braamt - Millingen aan de Rijn: 24 km

Deel 1 van Millingen aan de Rijn naar Villa Copera

Vandaag helemaal niet gedaan wat ik van plan was! Namelijk vroeg vertrekken en vroeg gaan wandelen. M'n poes Vampy ontsnapte 2 x uit de camper, haar halsbandje schoot steeds los. Ik zag haar rondscharrelen tussen de bosjes en bij een boerderij. Ze zag me en hoorde me wel roepen maar ze verrekte het om te komen! Eindelijk rond half tien kwam ze zelf weer naar de camper. Toen besloten de etappe in 2jen te hakken. Met de camper van Zelhem naar het veer naar Millingen aan de Rijn gereden en daar vandaan naar Tolkamer gewandeld, m'n fiets had ik al in Tolkamer gezet. Apart, er ligt een supermarkt van Attent óp/in het water én ook een Chinees Restaurant! Van Tolkamer gefietst naar Villa Copera, daar de fiets weer gestald en terug naar de camper gewandeld, da's dus heen en weer en een heel eind! Toen nog het stuk naar het veer Pannerden - Millingen "heen en weer" gewandeld. Eind van de middag naar Camping Te Boomsgoed in Braamt gereden om daar te overnachten.    

Millingen: het achtervoegsel "aan de Rijn" bestond vroeger niet en klopt ook niet! Millingen lag aan de Waal! Sinds 1776 ligt het aan het Bijlandsch Kanaal!   

 

Brug vlak bij het veer naar Millingen - zó smal dat ik er met m'n camper maar net overheen kon!

Tolkamer. Begraafplaats met 8 graven, Britse en Canadese jonge vliegeniers. Één van hen ligt eenzaam aan de andere kant. Zijn naam is niet bekend.   

De uiterwaarden van de Rijn / Bijlands kanaal

Villa Copera - oude directeursvilla uit 1858 behorend bij de naastgelegen steenfabriek. 

Tuindorp, speciaal gebouwd voor werknemers van Scheepswerf De Hoop. De huizen lijken sterk op elkaar (Delftse School) 

Bijland: een 300 ha groot dagrecreatiegebied met waterplas, strand, ligweiden, speelvoorzieningen, enz 

Bij het veer Pannerden - Millingen


Zondag 9 september 2018 --- ca. 25 gr. benauwd, zon en wolken

16e Etappe (boekje 2 - 3e etappe): Braamt - Millingen aan de Rijn: 24 km

Deel 2 van Braamt naar Villa Copera

Dus overnacht op de Camping in Braamt en om 9:00 uur gestart met wandelen. Door het Montferland (een stuwwal die bestaat uit een reeks heuvels) en het Bergher Bosch, Korter Bosch, Zeddammer Bosch, Keulse Slagen enz. Vooral in de bossen was het erg warm en benauwd, andere Pieterpadters die ik tegen kwam, vonden dat ook. Het was wel prachtig lopen, met veel klim- en daalwerk. Soms door heel smalle, zanderige paadjes. Over de Hettenheuvel van 86 meter en naar de Hulzenberg van 85 meter. Daar staat een enorme houten uitkijktoren bovenop. Ik had geen puf om er op te klimmen ...    

Over zandpaden ...

 

... en door de bossen van het Montferland

 ... en ook nog een stukje heide! 

Tja ...

 

De uitkijktoren op de Hulzenberg


Deze markering zie je niet gauw over het hoofd!

... en deze ook niet!

In de natuur kun je wel zien dat de zomer zijn eind nadert! 

Veel bessen, al wat paddenstoelen, (tamme) kastanjes, beukennootjes...

En dan wandel je zó Duitsland in! Je ziet het alleen aan de plaatsnamen en (verkeers)borden. Nach Rietbroek ... Soms loopt het Pieterpad gelijk met het Naoberpad, daar is het even goed opletten, dezelfde kleur markering! Op Duits grondgebied geklommen naar Hoch Elten met Belvedere uitzicht over het mooie Rijndal. En met de Sint Vituskerk en ... een Pannenkoekenhuis. Daar heb ik een "groszer Kaffee mit warmen Apfelkuchen mit Sahne" genomen! Wow, dát was lekker!  Het was al 14:00 uur en ik had nog niet geluncht! (goeie smoes hè!). Er volgde een flinke, steile afdaling en toen liep ik over vlak terrein het Rivierengebied en de Gelders Poort in. Wát een verschil in landschap ineens! Tussen de stuwwallen van het Montferland en Nijmegen komt de Rijn ons land binnen! Al lang geleden werd er "tol" geheven. Eerst in Lobith, later in "Tolkamer". 

Zo wandel je "gewoon" Duitsland in!

 mmmm asperges! 

Hoch Elten

Bij Pannekoekhuys Hoch Elten - mjammie!

VW's - ook bij het Pannekoekhuys!

'Belvédère' over het Rijndal

Hoch Elten - Sint Vituskerk

'Belvédère' over het Rijndal

Geen idee - die steen lag hier zomaar

en dan moet ik links naast het muurtje steil naar beneden

Rivierengebied - Gelderse Poort

... afdalen tot de spoorwegovergang!

Dus ik wandel weer verder, richting Spijk aan de Boven-Rijn. Daarna nog een kilometer of drie over de dijk naar Villa Copera, waar ik gisteren m'n fiets heb achtergelaten. Toen was het 16:00 uur. M'n fietsroute van ca. 18 km terug naar Braamt had (uiteraard) een paar heftige klimmetjes, maar het dalen was heerlijk (wind om de oren!). Wat boodschappen en ff pauze onderweg en om 18:00 was ik weer bij de camper. Daarna naar de Camperplaats bij de Tiergarten in Kleve gereden (25 km) om 2 x te overnachten. Morgen een dag rust en een bezoekje brengen aan Kleve!

Richting Spijk en de Rijn

Kleve - naast de Camperplaats

De dijk op bij Spijk

Kleve - naast de Camperplaats

Zeddam met de "Grafelijke Korenmolen"

 

Kleve - naast de Camperplaats