Ik heb nu etappe 1 t/m 26 gelopen, totaal 498 km. Nog 0 km te gaan tot de Pietersberg! 

Etappe 23: Swalmen - Montfort: 21 km

Vrijdag 2 november 2018 --- 14 gr. veel zon - heerlijk wandelweer

23e Etappe (boekje 2 - 10e etappe): Swalmen - Spik 7.5 km

Overnacht op Camperplaats Kompas in Grubbenvorst. Niet al te best geslapen, daarom eerst maar eens uitgebreid ontbeten. Uiteindelijk besloten toch een stukje te gaan wandelen want het was zo'n lekker weertje! Naar Swalmen gereden en in het centrum geparkeerd. Precies om 13:00 uur tussen de kerk en het voormalig gemeentehuis het Pieterpad weer opgepakt. Weer een mooie etappe, langs Kasteel Hillenraedt dat nog steeds in particulier bezit is en niet te bezichtigen. Een mountainbiker vertelde dat ze begonnen zijn in de kasteelgracht 50 meter diep te boren om het warme water naar boven te pompen en daarmee het kasteel te verwarmen! Het kasteel geldt als één van de mooiste van Nederland. Door een prachtig bos met lange brede beukenlanen naar/langs het dorp Boukoul. 

 

Van Swalmen naar Boukoul

Van Swalmen naar Boukoul

Van Swalmen naar Boukoul

Van Swalmen naar Boukoul

Door mooie brede beukenlanen

Door mooie brede beukenlanen

Van Swalmen naar Boukoul

Kasteel Hillenraedt tussen Swalmen en Boukoul

Boukoul - Gemeente Roermond

Daarna langs de adellijke kasteelboerderij Zuidelijk Spick. Spick komt van spieker en betekent 'graanopslag'. Het is een complex van prachtige grote gebouwen uit de 16e en 17e eeuw. Over hele smalle paadjes met aan weerskanten prikkeldraad door het Spickerbroek gelopen. Daarna onder de N280 door en toen nog een klein stukje naar de bushalte in Asenray. Daar hoefde ik niet lang te wachten op buurtbusje lijn 794 van 15:39 uur (ik was de enige passagier) dat me naar het station in Roermond bracht. De trein naar Swalmen stond al klaar en na een paar minuten rijden was ik daar al! In Swalmen wat boodschappen gedaan en naar een Camping in Lelefeld gereden om te overnachten.     

 

Kasteelboerderij Zuidelijk Spick

Lieve koe bij de kasteelboerderij - met twéé kalfjes - het andere kalfje staat aan de andere kant te drinken!

Kasteelboerderij Zuidelijk Spick

Smal paadje tussen prikkeldraad bij kasteelboerderij Zuidelijk Spick


Dinsdag 11 december 2018 --- 5 gr. soms felle zon - meest bewolkt.

23e Etappe (boekje 2 - 10e etappe) vervolg: Spik - Montfort 15,8 km (incl. lopen van bushalte naar Spik)

Gisterenavond na het eten met de camper van huis naar de camperplaats in Echt gereden. De volgende ochtend vroeg opgestaan, met de camper naar de P+R in Echt gereden (5 min) en met de trein van 08:17 uur in  22 min. naar Roermond (het was nog donker!). Daarna met buurtbusje 792 naar de bushalte in de Jagerstraat aan de rand van Roermond, daarvandaan nog 2 km te voet naar natuurgebied Spik waar ik etappe 23 weer opgepakt heb.   

Station Echt - in alle vroegte! 

Roermond uit - terwijl de zon op komt 

Door natuurgebied "Spik" 

Fijn gewandeld door natuurgebied Spik en langs de Maasnielderbeek (meer dan 70 jaar geleden zijn mijn ouders in Maasniel getrouwd!). Verder door het mooie landschap tot aan een oude spoorlijn de "IJzeren Rijn", tussen Vlodrop en Mönchen Gladbach. Tot 1991 maakte de spoorlijn deel uit van de verbinding tussen Antwerpen en het Roergebied. De Belgen willen dat de lijn weer geopend wordt...   

Door natuurgebied Spik

Langs de Maasnielderbeek

Velden met ... wintertarwe? 

Op weg naar Melick

De IJzeren Rijn...

In Melick bij de èchte warme bakker lekkere koffie gedronken met een stuk héérlijke abrikozenvla, dat mocht best, want ik had nog niet ontbeten! Door het kronkelende Roerdal naar St. Odiliënberg met de basiliek van de H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus (nooit van gehoord, ondanks dat ik katholiek opgevoed ben 😊) en door het "Sweeltje", een bosgebied op stuifduinen. Bij Jantjes Boshut blarenpleisters geplakt! Wat nóu weer? Ik heb nog nooit blaren ónder m'n voet gehad! Gelukkig op tijd geplakt en geen last van de blaren met lopen. Bij de Vlootbeek is in 2009 een Romeinse muntschat gevonden, dat moet wel bijzonder geweest zijn! Nog een stukje door het afwisselende landschap en toen liep ik Montfort binnen.    

Melick - Maria in het blauw

Basiliek van St. Odiliënberg

De Roer - op de achtergrond de Basiliek van St. Odiliënberg

Kruisbeeld in St. Odiliënberg

Bosgebied het Sweeltje. Bij Jantjes Blokhut de tijd genomen om m'n voeten te voorzien van blarenpleisters

De varens zijn verkleurd van felgroen naar goudgeel

De Vlootbeek - bij graafwerkzaamheden werden Romeinse munten gevonden

Muntschat gevonden! 65 zilveren en 6 gouden Romeinse munten uit 122 vóór Chr. tot 69 ná Chr.

Romeinse munt - uitvergroot in hardsteen

Romeinse munt - uitvergroot in hardsteen

Kasteel Montfort - gebouwd in 1260

Catharinakerk Montfort - zaalkerk gebouwd in 1964

Op een afstandje zag ik Kasteel Montfort, in de tijd van "pijl en boog'" gold het als onneembaar. Het centrum van Montfort was het eind van deze etappe. Ik liep daarna nog 7 km van de volgende etappe, dat fotoverslag vind je bij Etappe 24: Montfort - Sittard! Maak een Gratis Website met JouwWeb