Ik heb nu etappe 1 t/m 26 gelopen, totaal 498 km. Nog 0 km te gaan tot de Pietersberg! 

Etappe 19: Gennep -  Vierlingsbeek - 19 km

Donderdag 27 september 2018 --- 26/28 gr. en veel zon 

19e Etappe (boekje 2 - 6e etappe): Gennep -  Vierlingsbeek: 19 km

Prachtig wandelweer, dus ik ga voor 2 etappes naar het oosten van ons land! Gisterenavond ná de clubavond van mijn Fotogroep Lumière nog naar Gennep gereden. Precies om 00:01 uur klokte ik via aanuit.net in op de Camperplaats. Twee minuten later … een politieauto … ze stopten naast m’n camper, wachtten even (controle?) en reden weer weg. even schrikken ... maar het gaf me wel een veilig gevoel.

Vanmorgen eerst naar de Primera gefietst om m’n OV kaart op te laden en om 09:30 uur aan de wandel. Het Pieterpad ligt naast de camperplaats dus ik kon meteen op pad, het wandel/fietspad naast de Niers op.

     

De Camperplaats  in Gennep ligt aan het Pieterpad!  

Gennep uit langs de Niers onder een stralend blauwe septemberlucht

en al heel snel wandelde ik op de Gennepse Heide

Over de Gennepse Heide dus, een klein natuurgebied vol bossen, heide en enkele zandduinen. Lopen in los zand vind ik niet leuk! Hier en daar stond een bord met een aangrijpend gedicht er op. Daarna kwam ik in De Maasduinen met Natuurgebied het Quin, een schitterend landschap met vennen, heuvels en duinen. Vanaf één van de hoogste heuvels had ik een prachtig uitzicht waar ik een panoramafoto van heb gemaakt. Nog een overstekend vosje gespot (of was het een grote dikke rode kater?) maar helaas, hij/zij was te snel weg om te fotograferen.

Panoramafoto vanaf een hoge heuvel in Natuurgebied Het Quin (bij Afferden) een vennencomplex, gelegen in de beschutting van een hoog opgestoven duin. (jammer dat de heide zo verdroogd is)

Genneper Heide

Genneper Heide

Genneper Heide

Genneper Heide

Hier en daar is het al herfst ...

Genneper Heide - gedicht

... met honderden/duizenden eikels 

Verdwalen? hier niet hoor! 

... en veel kriebelende herfstdraden 

Natuurgebied Het Quin

Natuurgebied Het Quin

Natuurgebied Het Quin

Bij Afferden stak ik met de Pierre II de Maas en de grens Limburg - Brabant over! De veerman zag mij in de verte aan komen en wachtte tot ik er was (ik deed er nog een stapje bij), dus ik kon meteen naar de overkant varen, lief van hem hè!  En zo loop ik dan tòch een stukje in "mijn" Provincie Noord-Brabant!   

met de veerboot Pierre II de Maas over ... 

... van Limburg naar Noord-Brabant

Door de uiterwaarden van de Maas; de Maasheggen een eeuwenoud landschap, uniek voor West-Europa. Het dankt zijn naam aan de heggen van ineengevlochten meidoorn en sleedoornstruiken tussen de landbouwpercelen. Ik zag ook veel hopplanten, waarvan de bloemen duidelijk geoogst werden. En door de Groeningsche Bergen naar Vierlingsbeek, het eind van de etappe. Daar moest ik nog naar het station lopen, dat helemaal buiten het dorp ligt. Ik kon geen wegwijzer vinden ... bij de Supermarkt gevraagd en wat voorbijgangers. Het was een héél eind. Toen ik er aan kwam, stond de trein naar Boxmeer op het perron, gauw ingestapt, 8 minuten rijden! Van Boxmeer naar Gennep met bus  83, die ook al startklaar stond! 

Dit is al een (eeuwen)oudje! 

Maasheggen - behoorlijk drassig en glibberig!

Maasheggen - Mei- en Sleedoorn beginnen al te kleuren

Ook veel Hopplanten in het Maasheggen landschap

Om 17:00 uur was ik bij de camper. 's Avonds ben ik Gennep nog even in gegaan, want daar had ik nog niet veel van gezien. Mooi dorp met bijzonder mozaiekplein in het centrum, genoemd naar Ellen Hoffmann, een Joodse inwoonster die omkwam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Samen met circa 280 inwoners uit Gennep hebben kunstenaar Frans Smeets en zijn dochter Isabelle verschillende mozaïeken gevormd. De vijver in het midden van het plein geeft de vrije wil van de mens weer.

Gennep - Martinustoren

Gennep bij de Camperplaats

Gennep - Stadhuis

Gennep - Ellen Hoffmanplein

Gennep - Ellen Hoffmanplein (Moziekplein) 

Gennep - Ellen Hoffmanplein (Moziekplein) de vijver