Ik heb nu etappe 1 t/m 26 gelopen, totaal 498 km. Nog 0 km te gaan tot de Pietersberg! 

(Laatste) Etappe 26: Strabeek - Maastricht: 17 km (+ 3 + 3 + 3)

Vrijdag 29 maart 2019 --- 17 gr. zon en wolken.

26e Etappe (boekje 2 - 13e etappe): Klein Haasdal (Schimmert) - Maastricht ENCI Groeve - NS Station - 26 km 

Vannacht lekker geslapen in B&B Haasdal in Schimmert. De gastvrouw had voor een héérlijk en uitgebreid ontbijt gezorgd, inclusief zacht gekookt eitje! En voldoende om mee te nemen voor de lunch, zelfs aan plastic zakjes was gedacht! Om 09:00 uur was ik weer onderweg. Na zo'n 2 km het Pieterpad opgepakt bij Kasteelhoeve Bockhof. 

Uitgebreid ontbijt bij B&B Haasdal

Groot Haasdal

Groot Haasdal

Bij een stralend blauwe lucht Groot Haasdal uit

Groot Haasdal uit - een laatste zicht op de Watertoren 

en, ik ben weer op het Pieterpad - richting het Ravensbos

Om 11.30 uur al de 3e stop, wèl met koffie en wc. Ik voel dat ik ook vandaag weer veel rust nodig zal hebben. Veel en lang heuvel op. Dat kan ik niet goed, gebrek aan lucht. De bal van m'n linker voet preventief afgeplakt, het brandt en ik wil geen blaren lopen. Maar alla, verstand op nul en blik op oneindig en genieten van onze mooie natuur en het prachtige voorjaarsweer!  

Heel veel paarden - bij het Ravensbos

De fruitbomen worden flink gesnoeid

Tja, die stond midden op het pad, ik moest omlopen

Ravensbos, een hellingbos. Brongebied van de Ravenbeek

Ohhhh een kabouterhuisje

Voormalig Klooster Ravensbosch 

De Geul snijdt een diep dal in het zachte Krijtplateau

Bij Strabeek, Chalet Tivoli - koffie met minispeculaas 

Verder het Zuid-Limburgse land in. Langs Berg en Terblijt waar ik weer een welkom bankje trof. Veel vlinders vandaag! Ik zag meerdere Dagpauwogen, kleine Blauwtje en heel veel Citroenvlinders. Door de 2 aaneengesloten natuurgebieden Ingendael/Bergse heide met de Geul, graslanden en Mergelwanden met een kijkje in de diepe mergelgroeve Blom, door  Plateaubos en langs Gallowayrunderen en Konikpaarden verder tot Bemelen.   

Brug over de Geul - Gallowayrunderen op de achtergrond

Prachtige bloesem onderweg, ook in de bossen

Prachtige bloesem onderweg, ook in de bossen

Ingendael/Bergse heide

Ingendael/Bergse heide met de Geul

De diepe mergelgroeve Blom bij Terblijt

Veel uitjes op de paaltjes met markeringen

Ja, en dan kom je door de échte Bemelergrubbe. In het Pieterpadboekje is al vermeld dat het hier erg drassig en modderig kan zijn! Ik liep langs de randen, maar ik zakte toch nog tot m'n enkels in de Limburgse klei! blubblub, als ik m'n voeten er weer uit trok, bleef de schoen soms hangen ... gelukkig was het maar een klein stukje. Verderop langs de grubbe nog een paar mooie mergelgrotten.  En dan ... ineens om 15:30 uur ...  ben ik in MAASTRICHT!    

De échte Bemelergrubbe

Het gevolg van lopen langs de rand van de Bemelergrubbe

Eén van de Mergelgroeven bij Bemelen

Een andere Mergelgroeve bij Bemelen

Maastricht 5 km - Pietersberg 9 km. Het eind is in zicht!

Joepie!!! App van 't thuisfront: Nog even volhouwe Ma! 

En al gauw liep ik door de bebouwde kom van Maastricht. Veel (school)jeugd, studenten, toeristen ... druk verkeer. Ik kreeg trek van alle etensluchtjes. Geen tijd om uitgebreid te dineren, dus een frietje en een flurry van de Mac en verder gelopen, op m'n gemak, langs het station en over de Sint Servaasbrug. Even de weg kwijt geraakt in het centrum maar al gauw de Pierpadbordjes weer gevonden, door het Jekerkwartier ... 

Maastricht - Onze Lieve Vrouwe Basiliek

Maastricht - Koepelkerk bij het Station

Even wat energie voor ik aan de laatste loodjes begin! 

... en dan maar weer klimmen, naar voormalig Fort St. Pieter op de Pietersberg. Geweldige uitzichten over de stad! En dan het laatste stukje, een rondwandeling naar de ENCI-Groeve, het officiële eindpunt van het Pieterpad (of het beginpunt als je hier start)! Helaas kon ik het plateau niet op, dat sluit in maart om 17:00 uur al en ik was er pas om 18:30 uur. Zó'n goed gevoel dat het me gewoon gelukt is om het bijna 500 km lange Pieterpad te lopen!   

Fort Sint Pieter op de Sint-Pietersberg! 

DE ENCI GROEVE HET OFFICIËLE EINDPUNT VAN HET PIETERPAD!  

Na dit heerlijke gevoel de Pietersberg weer naar beneden. Ik kwam nog langs een Lourdesgrot waar ik even binnen heb gekeken. Daarna liep ik grotendeels langs de Maasboulevard met schitterend zonsondergang-uitzicht weer over de Sint Servaasbrug naar het NS Station, daar had ik om 20:01 uur de trein naar Sittard. M'n auto opgehaald bij het P+R Transferium in Sittard (kosten voor 2 dagen parkeren met gebruik van OV € 8,-) dat viel enorm mee. Om goed 21:30 uur was ik weer thuis in Woudrichem! Volgende uitdaging ... de Camino Portugues da Costa in mei dit jaar!   

(van de Camino heb ik een blog bijgehouden: https://www.pindat.com/pindata/user/corrieoppad/2019-05-07 )