Ik heb nu etappe 1 t/m 26 gelopen, totaal 498 km. Nog 0 km te gaan tot de Pietersberg! 

Etappe 17: Millingen - Groesbeek: 20 km

Dinsdag 11 september 2018 --- ca. 23-27 gr. veel zon, wat wolken en een lekker windje

17e Etappe (boekje 2 - 4e etappe): Millingen aan de Rijn - Groesbeek: 20 km

Na het ontbijt (met verse Duitse broodjes) van de Camperplaats in Kleve naar Millingen gereden, zo'n 13 km. Een mooi parkeerplaatsje gevonden bij AH in de schaduw van een boom. Om 9:30 uur gestart met etappe 17! Ik vond dit wel de mooiste etappe tot nog toe! Je waant je soms in het buitenland (dat ben je natuurlijk ook, je passeert regelmatig de grens met Duitsland!). Hier en daar zie je nog de restanten van slagbomen. Eerst nog een stukje rivierenlandschap met veel vee en boerderijen op terpen. Ik had gehoopt in het dorpje Leuth een bakkie leut te kunnen nemen, maar dat is niet gelukt. Daar wel 2 aardige, gezellige mannen ontmoet (69 en 71) die ik de rest van de etappe regelmatig tegen kwam. Nog meer fijne mensen ontmoet, o.a. bij de koffiestop op de Duivelsberg (heftige bult beklimmen!!!). Daar hebben ze, zeer strategisch, een pannenkoekenrestaurant neergezet! Tóch heb ik daar alleen een kop koffie gedronken!  En van het toilet gebruik gemaakt, waar de wanden behangen zijn met "bosbehang" en waar je  "bosgeluiden" op de achtergrond hoort.    

     

Millingen uit ... grappige tuin

bloeiende akkerranden

vergeeld gras/hooi? 

in een tuin, ik vind het geweldig!

mooie service! bij de sportvelden

helaas geen leut in Leuth

2 gezellige mannen lopen voor me

goeie tekst op dit huis

nog een goeie tekst - "ontferm berm"

boerderijen op terpen

dikke rode appels! 

grens Duitsland - Nederland

links Duitsland - rechts Nederland! 

grens Nederland - Duitsland

Een mooie brug "De Boog" overgestoken op de grens tussen Leuth (Nld) en Zyfflich (Dld). Langs een oude Rijnstrang gewandeld, wat nu het mooie grote recreatiegebied (met zwembad) Wylermeer is. En dan zie je de stuwwal van Nijmegen al voor je opdoemen! Die begint dus meteen met de klim (over traptreden, wat ik niet prettig vind) naar de Duivelsberg! Daarna was er gelukkig niet veel klim- en daalwerk meer! Het gevaar kwam nu van boven! Door de harde wind vielen er veel stekelige kastanjes, beukennootjes, eikels en dennenappels omlaag! Niet lekker als je dat op je kop krijgt! Ik had geluk!

 

een oude grens-slagboom

brug "de Boog" grens met Duitsland

Walk of Wisdom - volgend jaar?

Duffelt tussen Millingen en Nijmegen

oude Rijnstrang-Wylermeer recreatie

paddenstoelen op omgevallen boom

de lastige "trap" op de Duivelsberg

hevige wind-stekelige kastanjes en -

beukennoten vallen bij bosjes omlaag

Het laatste stuk ging door een prachtig golvend landschap met veel gras en hier en daar een bosje. Ik zag een paar paarden boven op een groene heuvel, afstekend tegen de helder blauwe lucht, zó mooi! Een donker beestje (boommarter?) stak vlak voor mijn voeten een pad over! Veel buizerds, eergisteren ook al! Nog even met het Pieterpad in Groesbeek over de Panoramaweg, een villaweg met uitzicht, daarna de afdaling naar het dorp. Het was 16:45 uur. Vijf minuten later had ik bus 5 naar Nijmegen. Ik had 10 minuten de tijd om daar over te stappen op bus 80 naar Millingen, een rit van 40 minuten, soms langs plekjes waar ik vandaag had gewandeld! Met de camper een kleine 2 km gereden naar Camperplaats 't Crumpse Hoekje, ook in Millingen, ondertussen was het 19:00 uur! Ik had het laatste vrije plekje en werd hartelijk welkom geheten door de beheerster. Weer enorm genoten vandaag en m'n hele lijf houdt zich geweldig! Morgen weer een dag relaxen!       

Camperplaats 't Crumpse Hoekje

Hangbuikzwijn op de camperplaats

Camperplaats 't Crumpse HoekjeMaak een Gratis Website met JouwWeb