Ik heb nu etappe 1 t/m 26 gelopen, totaal 498 km. Nog 0 km te gaan tot de Pietersberg! 

Etappe 22: Venlo - Swalmen: 23 km

Donderdag 1 november 2018 - 13 gr. meest bewolkt en soms wat zon 

22e Etappe (boekje 2 - 9e etappe): Venlo (station) - Tegelen (station) 5.4 km

Zaterdag 3 november 2018 - 15 gr. veel zon 

22e Etappe (boekje 2 - 9e etappe): Tegelen (station) - Swalmen 19.3 km

Deze etappe in 2 x gelopen - logistiek (vroeg donker) en fysiek meer verantwoord. Dit is deel 1.

Op donderdag 1 november liep ik aansluitend aan etappe 21 van het NS station in Venlo nog ruim 5 km verder naar het NS  station in Tegelen, dat was het eerste deel van deze 22e etappe.

Een grenspaal en een kruisbeeld en ik was Venlo weer uit! Langs de Onderste Molen (geen zin om óm te lopen, dus geen molen gezien!) Over de mooie Jammerdaalsche Heide met oude groeves waar klei gegraven werd voor de dakpanindustrie. Beetje klimmen en dalen hier en daar. Hier is ook de grens Nederland - Duitsland. In een voormalig Trappistenklooster een heerlijke bak koffie gedronken, met een koekje. Prachtig complex waar tegenwoordig een Emmausgemeenschap is gevestigd. Er is ook een Kringloopwinkel en een Kloosterwinkel. Ondertussen kwam de voorspelde regen nu toch écht naar beneden! Capuchon op m'n kop, regenhoes over m'n rugzak, ik moest nog zo'n 4 km lopen over de Kaldenkerkerweg naar het NS station in Tegelen.    

 

Langs de "Onderste Molen" 

En maar weer eens een Kruisbeeld 

Venlo weer uit 

Over de Jammerdaalsche Heide 

En de langs de Ulingsheide

Koffie in het Trappistenklooster

Viaduct over de A74

Kaldenkerkerweg naar NS Tegelen

Van NS station Tegelen met de trein naar Venlo, overstappen op bus 83 richting Velden, daar weer met m'n fiets op de boot en over de Maas naar Grubbenvorst. Om 17:00 uur was ik weer bij m'n camper! Met een nat pak. Overal natte kleding in de camper en de kachel aan!  

Zaterdag 3 november 2018 --- 15 gr. veel zon 

22e Etappe (boekje 2 - 9e etappe): Tegelen (station) - Swalmen 19.3 km

Deze etappe in 2 x gelopen - logistiek (vroeg donker) en fysiek meer verantwoord. Dit is deel 2.

Vannacht stond ik met de camper op Camping Leleveld in Elmpt, in Duitsland net over de grens. Ik heb niet veel van de camping gezien want het was bijna donker toen ik aankwam en ik was weer vroeg weg. Het heeft gevroren vannacht!

Vanaf de camping wilde ik met de camper naar het station in Swalmen. Helaas kon google maps het station niet vinden. Ik reed door een tunnel en de googlemevrouw zei doodleuk: "Station Swalmen bevindt zich aan uw rechterkant!" JaJa!?  Zelf maar naar Swalmen gereden en daar de borden naar het station gevolgd. Toen was ik wel te laat voor de trein van 9:09 uur naar Tegelen. Dat werd dus een 1/2 uurtje later. Aangekomen in Tegelen moest ik eerst weer 2.5 km over de Kaldenkerkerweg lopen om daar etappe 22 op te pakken. Het ging meteen omhoog, klimmen! Over de Wambachgroeve, een grote voormalige stortplaats voor bouw- en sloopafval. Het grootste deel van de etappe gaat verder over een steilrand op de grens Duitsland/Nederland. Boven op de rand is Duitsland, de steile helling ernaast is Nederland! De helling is héél steil, goed oppassen dat ik niet uitglijd en naar beneden val! Overal langs het pad staan de genummerde grenspalen nog. 

Op de Wambachgroeve - voormalige stortplaats

Op de Wambachgroeve - voormalige stortplaats

Info over de steilrand tussen Nederland en Duitsland

De oude genummerde grenspalen op de steilrand

De steilrand is Duitsland - de helling is Nederland

Een heel eind wandelen over de Prinsendijk 

Oude handwijzer - Witte Steen is een oude grensovergang 

Ik kwam langs het voormalige grenscafé Maalbekerhöhe. Een man was bezig de bladeren van het grote terras te vegen. Het café was dicht, alleen nog op zondagen open, pech voor mij dus! Restaurant De Grens, een stukje verder, was wèl open. Aangeschoven bij een andere solo-pieterpadter en een kom heerlijke, verse, tomatensoep met brood en kruidenboter gegeten. Op het terras in de zon, in november dus! Gezellig gekeuveld!  In de bossen bij café De Grens waren ook wedstrijden voor sledehonden. Een poosje staan kijken naar de sleden met 6 honden, ze hadden er duidelijk plezier in! 

Grenspalen - oud en veel ouder

De eeuwenoude "Grijze Grenspaal"

Tomatensoep - heeft goed gesmaakt!

Wedstrijden sledehonden bij Café De Grens

Wedstrijden sledehonden bij Café De Grens

Even verder door het Diergardtscherwald: er wordt geschoten! Wel een keer of 8! Naast me ligt een jachtgebied! Hopelijk was het mis! Op het pad blijven dus en ik wandel verder door de bossen met prachtige herfstkleuren! En dan is daar ineens het riviertje de Swalm met zijn mooie meanderende bochten! Ik volg het riviertje tot in Swalmen. 

Jachtgebied - er wordt geschoten!

Explosie van paddenstoelen

Het wandelpad over de steilrand

Herfst !!!

Soms een verraderlijk klimmetje

Zó mooi in het bos nu

De zon begint al te zakken ...

Wow, nog maar 83 km tot het eind!

De mooi meanderende Swalm

De mooi meanderende Swalm

Toch nog een stukje landbouw...

En dan ben ik in Swalmen!

Dan nog even doorlopen tot het NS station waar ik vanmorgen de camper had achter gelaten. Het is net 17:00 uur geweest en de zon gaat al bijna onder in een prachtige kleurrijke avondlucht. Van Swalmen weer naar mijn Brabantse Land (Altena) gereden!  Dat waren weer 4 heerlijke wandeldagen!