Ik heb nu etappe 1 t/m 26 gelopen, totaal 498 km. Nog 0 km te gaan tot de Pietersberg! 

Etappe 25: Sittard - Strabeek: 22 km

Donderdag 28 maart 2019 --- 14 gr. soms zon, meest bewolkt.

25e Etappe (boekje 2 - 12e etappe): Sittard - Klein Haasdal (Schimmert) 21 km 

Vanwege tandproblemen en grieperigheid de 2 laatste etappes van mijn Pieterpad pas in maart 2019 kunnen lopen! Veel (wandel)conditie verloren en dat  was goed te merken, deze 2 laatste etappes vielen me zwaar!

Enfin; vandaag, 28 maart dus, om 08:00 uur van huis vertrokken, met de auto! Helaas, heb ik mijn camper moeten verkopen! Ik wil 2 dagen wandelen dus moest ik een overnachting regelen. Dat is B&B Haasdal in Schimmert geworden! Maar ... eerst een dag wandelen!

B&B Haasdal - eigen ingang

B&B Haasdal - zithoek

B&B Haasdal - mijn slaapkamer


Rond half 10 was ik in Sittard. Ik was best even tijd kwijt met het zoeken naar een parkeerplaats voor 2 dagen. Ik had gehoord dat je bij de Nettorama gratis kon staan, helaas kan dat niet (meer). Toen toch maar doorgereden naar het Transferium bij het NS Station. Hoogte parkeergarage 1.90 mtr ... ik weet écht niet hoe hoog mijn nieuwe Citroen Berlingo is?! Ik hoorde iets tegen het dak toen ik naar binnen reed … schrik (later bij thuiskomst gekeken, ik zag niets en denk dat het de radioantenne is geweest, die zit boven op het dak … ).

In het centrum van Sittard eerst plassen en koffie met cup cake genomen, ff rondgelopen en rondgekeken, druk, druk, druk, markt en precies om 11:00 uur aan de wandel. Later dan gehoopt. 

De Zittesje Sjnaak ofwel Sittardse kwajongen

Sint-Petrus' Stoel van Antiochiëkerk, ook wel Grote- of Sint Petruskerk genoemd

Basiliek van O.L.V. van het Heilig Hart

Basiliek van O.L.V. van het Heilig Hart - Het  bijzonder rijk versierde interieur van de kerk

Sint-Michielskerk met zijn barokke gevel + Nonnetje met wandelschoenen 😊

Vakwerkhuis in Sittard

En Sittard uit ...  de Kollenberg op langs de "7 voetvallen", een kruisweg in de vorm van wegkappelletjes 


Sittard uit en toen was het meteen De Kollenberg beklimmen! Ik kwam langs de kruisweg de "Zeven Voetvallen", de Krombroodjesberg, de (namaak) Hof van Olijven, de Kapel van de heilige Rosa en de Kapel van O.L.V. van Smarten! Helemaal boven, rond 12:30 uur, op een bankje een krentenbol gegeten en wat gepraat met een vrouw met een Labradoedel. Na een kwartiertje wou ik weer verder gaan maar toen kwam er een man aan die me aansprak en daar uitgebreid de tijd voor nam. Het was een echte Caminoman. Hij had er al een aantal gedaan. 72 was hij. Hij had foto’s bij zich van zijn Credentials vol met stempels. Ik vertelde dat ik in mei de Camino Portugues ga lopen. Toen we verder liepen wenste hij mij een "Bom Caminho"! Dat was leuk en verrassend! 

Krombroodjesberg

(namaak) Hof van Olijven

Kapel van de Heilige Rosa 

Kapel van O.L.V. van Smarten

Boven op de Kollenberg

De Kollenberg af richting Windraak 

De Kollenberg weer af, door het gehucht Windraak met een prachtige drenkplaats, helaas gedeeltelijk vernield!!! Over de Scheiberg en door de Heemtuin, heuveltje op/af, een paar keer … pfff dus weer even uitgepuft op een bankje, dat was om 14:00 uur. Het schiet niet op vandaag, pas 6 km gelopen ... Hier schijnt de korenwolf (een Europese hamster) te huizen. Nou, ik heb geen koren, geen wolf en geen hamster gezien ... Verder maar weer, via het dorp Puth naar Kasteel Terborgh, een molenhuis aan de Geleenbeek. Hier ook weer eventjes uitgerust. (Ik hoop dat ik het red want ik ben al kapot èn moet denk ik nog zo'n 10 km!). Het ging nu gelukkig wel heuvel af. Bij Spaubeek een stukje langs de spoorlijn en daarna door grubben (holle wegen met aan weerszijden hoog oplopende kanten) en langs grindgroeven naar Terstraeten met zijn schilderachtige boerderijen in alle bouwstijlen. 

Van de Kollenberg naar Windraak

In Windraak - bankje bij de Drenkplaats

Windraak Drenkplaats- Zo hoort het er uit te zien

Zo ziet het er nu uit (helemaal vernield!)

Kasteel Terborgh, een 17e-eeuwse gesloten hoeve 

Een stukje van de Geleenbeek bij Kasteel Terborg

Deze Pieterpadmarkering is niet van vandaag of gisteren!

Door één van de "grubben" (holle wegen)

Heuveltje op/af - trappetje op/af ... enz.

Veel houtsnijwerk onderweg

Heuveltje op/af - trappetje op/af ... enz.

Héhé, ff vlak - naar het dorp Terstraeten

In de buurt van Schinnen

In de buurt van Schinnen

Terstraeten met boerderijen in alle bouwstijlen

Terstraeten met boerderijen in alle bouwstijlen

Ergens voorbij Terstraeten de 2e Krentenbol opgegeten, Speenkruid en Bosanemonen aan mijn voeten. Zingende vogels, en ik hoor een specht. Best veel wandelaars maar weinig Pieterpadters. Ik was in Aalbeek nog verkeerd gelopen... een aardige, oudere vrouw vroeg waar ik heen moest. Naar de B&B natuurlijk! Ze wees me een kortere route. Het wordt zo donker zei ze, ik kon beter niet meer door de velden lopen maar deze straat in en dan richting de Watertoren! Toch was dat ook nog een paar kilometer! De straat Klein Haasdal naar het B&B was helemaal opgebroken. Dat liep ook niet lekker. Eindelijk om 19.30 aangekomen en door Angelina heel lief ontvangen met verse koffie! Super leuke B&B met keuken, bankstel, tv, douche enz. Om 20.00 met de voetjes op de bank, broodje van mezelf nog en een cup a soup van de gastvrouw. Een poosje zitten lezen, gedoucht en toen naar bed gegaan! Morgen de laatste etappe!

Nog één trappetje

19:00 ik nader eindelijk het B&B Haasdal in Schimmert!

en nog één hekje

Watertoren "Reus van Schimmert". Het wordt al donker, maar nu ben ik er bijna!  Maak een Gratis Website met JouwWeb