Ik heb nu etappe 1 t/m 26 gelopen, totaal 498 km. Nog 0 km te gaan tot de Pietersberg! 

Etappe 12: Holten - Laren (Gld.) - 15 km

Zaterdag 11 augustus 2018 --- ca. 23 gr. zon en wolken 

12e Etappe: Holten - Laren (Gld.): 15 km

Om 9:45 uur met de fiets van Camperplaats Lookerland in Holten naar het Station in Holten (1.5 km). Daar aangekomen zie ik 4 wandelaars, duidelijk Pieterpadlopers. Ik vroeg of ze al uitgezocht hadden hoe ze eind van de dag terug naar Holten gingen ... antwoord: "We zijn met 2 auto's, er staat er nu één in Laren en rond 17:00 uur rijden we daarmee terug naar Holten. Je mag dan wel meerijden hoor!" Super hè! Telefoonnummers uitgewisseld en lekker gaan wandelen. We hadden ongeveer hetzelfde tempo, dus we kwamen elkaar regelmatig tegen, dat was wel leuk, alléén wandelen maar toch niet alleen! De etappe van vandaag was totaal anders dan die van gisteren, maar ook erg mooi en veel onverharde paden. Langs veel maisvelden (mais-zeeën!!!), er wordt hier veel gesproeid want het mais staat er aardig goed bij. Het viel me op dat de luiken voor de ramen van de boerderijen hier geel/groen zijn...      

Willem van Oranje - Station in Holten

Holten Gemeentehuis/Oudheidkamer

 

Holten Dorpskerk

Het Paalhuis met geel/groene luiken 

 

Dwars door heuvelige maisvelden

Oh, wat een nieuwsgierig ezeltje

 

Ezeltjes, geitjes, lama's (ja, lama's!), schaapjes en veel paarden onderweg. Héél veel bramenstruiken. De A1/E30 overgestoken, het is nou eenmaal niet mogelijk om heel Nederland door te lopen op onverharde paden!  Bij een picknicktafel, waar ik even gezeten heb, lag een boek in een plastic zak: De Levensbron, nieuwe Testament en Psalmen. Er zat een briefje bij: Neem mee, lees door, geef weg. Ik heb het laten liggen voor de liefhebber ... Langs de Schipbeek (vaart) gelopen met aan weerskanten een hoge dijk met 2 rijen beukenbomen erop, Mooi! In de verte was de zendmast van Markelo te zien, een deel van de toren is overbodig geworden door nieuwe communicatietechnieken.   

Veel paarden in deze omgeving! 

Hier ook paarden dus ...

En wat schapen bij een mooie sloot

 

Viaduct over de nieuwe A1/E30 (1972) - daarvoor liep de drukke weg Den Haag - Moskou dwars door Holten

Boek om mee te nemen 

Volop bramen dit jaar!

 

Langs de Schipbeek (vaart) met aan weerskanten een hoge dijk met 2 rijen beukenbomen 

De zendmast van Markelo in de verte

Dit is zó waar! Gezien bij een RUST

 

En verder gewandeld. Langs goed voorziene rustpunten (koffie enz.) soms zelfs met WC! Tot uiteindelijk in Laren waar ik de 4 Pieterpadters weer ontmoette en ik met hen mee terug kon rijden naar het Station in Holten! Heerlijke dag gehad! De spierpijn in mijn bovenbenen (van de klimmetjes van gisteren) en de zere, nog steeds blauwe, teennagels (zie etappe 9) bestreden met een paracetamolletje, haha!  

Hieronder wat foto's van dingen onderweg waar mijn oog op viel en die ik de moeite waard vond om te kieken. Ook een paar foto's van Landgoed Verwolde. Het Landgoed is omringd door een tuin en een park met bijzondere bomen en bosgebied Oranjewoud met vijvers en landbouwpercelen. De tuin en het bos zijn vrij toegankelijk; de rest van het landgoed is nog in bezit van de familie Van der Borch.

Een rustiek hekje

Boerderij met waterput en emmer

Bolksbeek - provinciegrens 

Boerderij met kleurrijke boerentuin

"Skeletten" van de Grote Berenklauw

Er wordt hard gewerkt op Verwolde

Heel groot BOSBEEST!

Idd goed uitkijken waar je loopt!

Pieterpad door Landgoed Verwolde

Mooi, interessant houten hekwerk

Boerderij Groot Dengerink uit 1905

Huis Verwolde (classicistisch) 

De Dikke Boom - ik vond het te ver...

Zomaar een mooi paadje

En weer terug bij mijn campertje op de Camperplaats in Holten!Maak een Gratis Website met JouwWeb