Ik heb nu etappe 1 t/m 26 gelopen, totaal 498 km. Nog 0 km te gaan tot de Pietersberg! 

Etappe 15: Zelhem - Braamt - 18 km

Vrijdag 7 september 2018 --- ca. 20 gr. regen, zon en wolken

15e Etappe (boekje 2 - 2e etappe): Zelhem - Braamt: 18 km

Gisterenavond met de camper gearriveerd op de Camperplaats aan de Stikkenweg in Zelhem. Eerst had ik m'n fiets nog naar Braamt gebracht, het eind van de etappe vandaag. Véél regen vannacht, zoveel dat ik bij de camper tot m'n enkels in het water stond en de camper verhuisd heb naar een andere (niet officiële) plek op de parkeerplaats. Vanmorgen nog tot 9:30 enorme regenbuien gehad, daarna klaarde het op! 

De officiële camperplaats, hier kan ik niet blijven staan 

 

Ik sta er tot m'n enkels in het water ...

 

Een kilometertje wandelen naar het centrum van Zelhem. Daar eerst wat rond gekeken en foto's gemaakt, o.a. van de heks Smoks-Hanne. Toen de 15e etappe van het Pieterpad begonnen! Zelhem uit richting De Heerlijkckheid Slangenburgh en het Kasteel tot uiteindelijk in Braamt.    

In Zelhem woonde ‘s ’n heks. Eur name was Smoks-Hanne. Umdat ze altied rondsmokste met völs te grote klompen an. enz. enz. enz.

Op ’t laatst, toen was ze bi-jnao dood alleen ‘op ’t starven nao’, Dri-j dage lei ze door al hen, ze was onmundig tao. ‘Dat ik niet kan starven, ligt verdreid’ zei ze, ‘allenig in mien hemd. Dat is ’s zondags in mekare eneid, dat is mien alleen bekend’.

Toen trokken ze eur ’t hemd van de rug en gaf ze meteen de laatste zucht.

Dit is Smoks-Hanne eur verhaal. Ze gaf raod an armen en an rieken. En as i-j der meer van wetten wilt, mot i-j in Zelhem maor is kieken.

Bron: www.eenwagenvolverhalen.nl

 

Zelhem - Lambertikerk uit de 15e eeuw


... een pony in een weide - lief beestje!

langs een kunstwerk gemaakt door basisschool kinderen

"Kathedraal" Heidenhoek - een voormalige graansilo

De mais is al geoogst!  

 

Door Heerlijckheid Slangenburgh ... met ...

... veel slenterende schapen en geiten

... en een kudde koeien die mijn pad kruist!

De "dames" nemen er alle tijd voor! En ik maar wachten!

 

Verder door het Landgoed. Even zitten op een bank rond een boom, in een schitterend aangelegde tuin. Het miezert een beetje ... Bij het slot Slangenburg even de tijd genomen om rond te kijken. Oorspronkelijk is het een 14e eeuwse adellijke havezate met versterkt slot, slotgracht, pachtboerderijen en bossen. 

 

Even wat gegeten in deze prachtige tuin met uitnodigende boombank. Jammer dat het begon te miezeren ...

Naar Kasteel Slangenburg door mooie lanen

Héél smal eikenlaantje bij Kasteel Slangenburg - het Pieterpad gaat er door!

Kasteel Slangenburg - Langs het slot loopt de Beneden-Slinge. Gelukkig wordt het weer droog en zonnig! 

Kasteel Slangenburg

Kasteel Slangenburg - binnenplaats

Kasteel Slangenburg - vanaf de zijkant

Ja, en we kruisen weer een snelweg, deze keer de A18. Ik ga er onderdoor via een donkere tunnel! En dan is het écht tijd om even te rusten. Een kop koffie met een broodje gegeten in Restaurant/Herberg het Onland aan de Rekhemseweg. Dit is het gebied van de Oude IJssel. Al in de 18e eeuw was hier een bloeiende metaalindustrie. Bijv. van DRU (Diepenbrock en Reigers in Ulft) van de haarden, fornuizen en pannen, ik weet het nog! Aan de Oude IJssel staat een deels behouden gebleven complex, het is industrieel erfgoed.    

Weer maar eens een klaphekje

Door een tunneltje onder de A18 

Oeps - ik heb hem niet eens gezien!

Restaurant het Onland - broodje ham

Eerste IJzergieterij - anno 1689

Gieterijmonument - IJzergieterij

Nog een kerstboom nodig?

Afgesloten, maar niet voor Pieterpad

De Oude IJssel

En dan ben ik in het Rivierenlandschap aangekomen. Wèg zijn de bossen, nu alleen maar grasland en watertjes. De bedding van de Oude IJssel is een oude geul van de Rijn! Er is een sluis uit de tijd van de ijzerindustrie. Na de restauratie en de aanleg van een vistrap is het complex in 2016 open gesteld voor publiek. Even verder gaat het over een houten vlonder, nat daar. Hier kwam ik onverwachts 2 bekenden uit mijn woonplaatsje Woudrichem tegen! Ze liepen die dag dezelfde etappe als ik, ik wist niet eens dat ze het Pieterpad liepen! We gingen een eindje samen verder, tot aan een RUSTpunt bij een boerderij. Daar wilde ik graag even heen, zij gingen verder.  

Langs Sluis en Stuwcomplex De Pol bij de Oude IJssel - langs een RUSTpunt en het buurtschap WARM (met warm bankje)

Nog een paar kilometers door grasland met lastige afsluitingen. Een handgreep met een veer en een haak die je door een stuk ijzerdraad moest doen. Zelfs met 2 handen had ik bijna geen kracht genoeg om ze vast te maken. De laatste kreeg ik echt niet los, dus ben ik er maar onderdoor gekropen …  Vreemde bochtjes ook in die weilanden, dus ik liep prompt verkeerd, moest ik een stuk terug! In de verte doemt het Montferland op, maar dat is voor de volgende etappe! Ik wandel Braamt in, waar m’n fiets nog netjes bij de kerk staat. Ik had een routebeschrijving terug naar Zelhem, maar in Doetinchem klopte die niet. Google Maps erbij gehaald tot ik weer op de goede weg was naar de camper in Zelhem, waar ik om 19:00 uur aan kwam. Beetje fris geworden ondertussen. Vandaag 20 km wandelen in de benen en 17 km fietsen terug naar de camper!      

Lastige handgrepen - met veer, haak (en schrikdraad!)

Tussen 2 paaltjes door - met schrikdraad!

In de verte is het Montferland al zichtbaar

Een paar kilometer door grasland - wel over een paadje

Dit stuk was fout! Verkeerd gelopen, paaltje niet gezien, dus ik moest terug! Ik was al bijna aan het eind van de etappe! 

Molen in Braamt - Braamse Molen / Koenders MölMaak een Gratis Website met JouwWeb